Публикация

Ива Станкова: Демонополизацията на НЗОК може да закъснее, но ще се състои

Възможно е демонополизацията на НЗОК да не се вмести в предварително предвидените срокове, но със сигурност частните фондове ще влязат активно в здравната реформа.
Това заяви пред health.bg д-р Ива Станкова...


Възможно е демонополизацията на НЗОК да не се вмести в предварително предвидените срокове, но със сигурност частните фондове ще влязат активно в здравната реформа.

Това заяви пред health.bg д-р Ива Станкова, член на парламентарната Комисия по здравеопазване и депутат от "Коалиция за България" по повод на отлагането на реформата в здравния сектор за следващата година.

По думите й, за да се даде ход на демонополизацията, е необходимо през есенната сесия на парламента да бъдат приети серия от закони.

"Най-важното обаче е в центъра да стои пациентът, който иска да бъде лекуван с медицината и технологиите на ХХІ век. Трябва да бъдат защитени и правата на лекарите, които освен достойно заплащане, искат и да се усъвършенстват. Това също трябва да им се гарантира." – коментира д-р Ива Станкова.

Според нея няма да има отстъпление от решенията, взети от тройната коалиция в Катарино, но за да се осъществи здравната реформа, трябва да бъде намерен балансът на интересите на пациентите и на лекарите.

"Когато започнахме от "Коалиция за България", достигнахме да сериозни проблеми, които трябва да решим, най-важният от които е сигурността." – подчерта д-р Станкова.

Тя допълни, че както пациентите, така и работещите в здравеопазването, се плашат от думи като "приватизация" и "демонополизация".

"Защото въпреки че здравната каса е независим от правителството орган, зад нея се чувстват контролът и гаранциите на държавата. НЗОК акумулира и изразходва публични средства и затова всеки трябва да има сигурност, че тези средства се разходват правилно и не изтичат незнайно къде. Това се гарантира от държавата, тъй като бюджетът на НЗОК се контролира от държавния бюджет." – поясни д-р Станкова.

По думите й, управляващата коалиция търси финансовите инструменти, които да гарантират целесъобразното изразходване на средствата, когато частните здравни фондове бъдат поставени в конкурентни позиции по отношение на НЗОК.

Коментари