Публикация

Доц. Гочева: Може да има ваксина срещу хипертония, но не за масово приложение

Ваксината срещу хипертония, върху която работят германски учени, може да има успешно приложение за в бъдеще, но то няма да е масово.
Това прогнозира пред health.bg доц. Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница...


Ваксината срещу хипертония, върху която работят германски учени, може да има успешно приложение за в бъдеще, но то няма да е масово.

Това прогнозира пред health.bg доц. Нина Гочева, ръководител на клиника в Националната кардиологична болница.

„В човешкия организъм има система, регулираща състоянието на кръвоносните съдове, сърцето, както и на и други органи. По отношение на кръвното налягане същественото е, че тази система отговаря за равновесието на веществата, свиващи и разширяващи кръвоносните съдове, от което в крайна сметка зависи кръвното налягане.” – поясни доц. Гочева.

При пациенти с хипертония целта е чрез медикаменти да се препятства прекомерното свиване (спазъм) на съдовете. Това става чрез вещества, блокиращи или понижаващи нивото на ангиотензина, който
свива кръвоносните съдове.

„Хипотезата на учените, разработващи ваксина против хипертония, е че нивото на ангиотензина може да се повлияе чрез антитела, при което се постига ефект, аналогичен с този на медикаментите. Още не може да се говори са доказан ефект в тази посока. Трябва да се изследва какво е действието на ваксината върху хора с различен генотип. При продължаващите изпитания може да се наложи моделиране на хипотезата, както и да се стигне до нещо ново. Още отсега може да се каже, че такава ваксина няма да е за масово приложение.” – коментира доц. Гочева.

Изпитанията на ваксината, върху която работят учени от университетската болница в Хановер, са били дискутирани на Европейския конгрес по хипертония през юни т.г., в който участваха и учени от Германия.

Според доц. Гочева, която участва в конгреса, както всеки медикамент, ваксината вероятно ще има странични ефекти, налагащи строги предварителни проучвания.

Припомняме, кардиологът проф. Младен Григоров също изрази резерви във връзка с предположенията, че ваксината може радикално да реши проблема с хипертонията.


Коментари