Публикация

Доц. В. Тодоров: Системата на болничното здравеопазване се нуждае от промяна

Системата на болничното здравеопазване се нуждае от промяна.
Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен доц. д-р Васил Тодоров, който бе включен в Експертния съвет по здравна политика и здравен мениджмънт в МЗ.


Системата на болничното здравеопазване се нуждае от промяна.
Това заяви изпълнителният директор на УМБАЛ „Д-р Георги Странски” в Плевен доц. д-р Васил Тодоров, който бе включен в Експертния съвет по здравна политика и здравен мениджмънт в Министерството на здравеопазването.

„От тази позиция смятам да правя каквото е необходимо за по-доброто развитие на здравеопазването в България и по-точно болничното здравеопазване. Министерството почти не се занимава с доболничната помощ, която в голямата си част е самостоятелна и то не я контролира и финансира.” - заяви доц. Тодоров.

Според него, системата на болничното здравеопазване отдавна се нуждае от промяна, въпросът е кой и кога ще го направи.

„В бъдеще се надявам, че здравната карта най-после ще успее да регулира броя на болниците”, посочи изпълнителният директор на университетската болница.
По думите му, безконтролното разкриване на нови болници, не е от полза за никого.

„Примесването на частни и държавни лечебни заведения на пазара и свободната конкуренция не е нормално явление. Тази конкуренция е привидна и тя по правило е нелоялна. В частните болници се приемат добре платените и леки случаи, а патологията се прехвърля към големите държавни университетски болници. Не така е в Белгия и Франция. За да се открие нова болница там, е нужно съществуващата вече такава да бъде закрита или тя да отстъпи същия брой легла. У нас това не се прави.” – категоричен е доц. Васил Тодоров.

„Тук остава и въпросът защо в напредналите държави са въвели тази регулация. Нима те не са демократични и не са за пазарния механизъм? Явно държавата е разбрала, че в здравеопазването не може да има свободен и нерегулиран пазар на здравните услуги, защото за пациента става страшно.” - допълни доц. Тодоров.

Според него, избирането му за член на Експертния съвет към здравното министерство е признание за неговата работата като мениджър на втората по големина болница в страната.

„Освен за мен, това е и едно признание за самата болница, въпреки че тя не е на печалба, но в страната се броят на пръсти лечебните заведения с такъв мащаб, които са с положителен баланс. Ръководството на министерството в лицето на новия здравен министър е оценило работата на екипа на болницата и е приело, че аз мога да бъда от полза с вижданията си за системата на здравеопазването, защото ги изразявам смело и открито.” – каза още доц. Тодоров.


Коментари