Публикация

При топлинен удар поливането със студена вода е опасно

В случай на припадък поради високите температури, пострадалият не трябва да се полива със студена вода – това може да доведе до свиване на съдовете и да усложни положението, предупреждава д-р Радостина Георгиева от Военномедицинската академия...


В случай на припадък поради високите температури, пострадалият не трябва да се полива със студена вода – това може да доведе до свиване на съдовете и да усложни положението, предупреждава д-р Радостина Георгиева от Военномедицинската академия (ВМА).

„Ако има припаднал от жегата човек, извикайте Спешната помощ. Но докато дойде, може да помогнете, като го поставите в хоризонтално положение и с влажна кърпа избършете главата му.” – съветва д-р Георгиева.

Високите температури са особено опасни за хората със сърдечно-съдови и хронични заболявания, както и за възрастните и бременните.
Най-често към Спешната помощ на ВМА се обръщат именно пациенти с подобни заболявания. Поради топлината кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане спада и това може да доведе до колапс.
В горещините зачестяват инфарктите и инсултите.

Като цяло хората със светла кожа са по-уязвими от тези с тъмен тен.

При наличие на един или повече рискови фактори, в горещините трябва да се избягва излизането на открито между 11:00 и 17:00 часа.
Ако се излизането навън е неизбежно, е препоръчително да се ходи по сенчести места, като се правят кратки почивки.

Д-р Георгиева препоръчва още да се пият поне 1,5-2 литра вода на дневно.
Полезно е да се консумират и натурални сокове, айран и чай.
Абсолютно е забранено да се пие алкохол – той затруднява терморегулационинте процеси и предизвиква обезводняване (дехидратация); предупреждава д-р Георгиева.
Това е отнася и за бирата, която много хора пият в горещините.

Трябва да се предпочитат по-леките храни и да се отделя достатъчно време за почивка.

За да се намали рискът от топлинен удар, се препоръчва да се носят светли, широки, удобни дрехи от естествени материи, които не запарват тялото. Главата трябва да е покрита с шапка.


Коментари