Публикация

Габриела Вутова: Създава се хаос с новия лекарствен списък

Отлагането на срока за приемането на новия лекарствен списък създава хаос. Това се отрази негативно както на пациентите, така и на фармацевтите.
Такава позиция изрази пред health.bg Габриела Вутова, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз


 Отлагането на срока за приемането на новия лекарствен списък създава хаос. Това се отрази негативно както на пациентите, така и на фармацевтите.

Такава позиция изрази пред health.bg магистър-фармацевт Габриела Вутова, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз ( БФС).

С гласуваните през последния пленарен ден от лятната сесия на НС поправки в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина срокът за приемането на новия лекарствен списък беше отложен за 30 януари 2009 г.
Тъй като разплащанията между Националната здравноосигурителна каса (НЗОК); Министерството на здравеопазването (МЗ) и болниците се извършват по лекарствения списък, според фармацевтите забавянето му поставя пред невъзможност НЗОК да сключва договори с болниците за лекарства за следващата година.
От съсловната организация подчертаха, че ако се наложи, здравната каса да сключи договор, той ще бъде юридически уязвим, поради това, че новият списък още няма да е готов, а старият вече е с изтекъл срок.

Припомняме, от Сдружението на фармацевтичните производители се опасяват, че с отлагането на приемането на списъка около 60 нови генерични лекарства които са по-евтини, няма да могат да бъдат включени, с което ще бъдат ощетени и пациентите, и фармацевтите.

Според действащите разпоредби, документът трябваше да бъде приет до средата на април тази година. В края на миналия месец правителството определи състава на комисията, която ще изготви списъка.

От БФС изразиха недоволство и от факта, че представители на съсловната организация са били отстранени от комисията.

"Беше решено, че Българският фармацевтичен съюз е заинтересована страна и не може да участва в комисията по приемането на новия лекарствен списък. Това ни лишава от възможността да защитаваме интересите на съсловието." - подчерта Габриела Вутова.


Коментари