Публикация

Тенденцията в ЕС е бебетата да приемат само кърма до 6-месечна възраст

През последните години водещи специалисти по детско хранене в страните от ЕС препоръчват бебетата да се хранят само с майчина кърма през първите шест месеца.
Въпросът кога да стане захранването на децата е дискусионен, коментира доц. Ваня Недкова...


През последните години водещи специалисти по детско хранене в страните от ЕС препоръчват бебетата да се хранят само с майчина кърма през първите шест месеца.

Въпросът кога да стане захранването на децата е дискусионен, коментира доц. Ваня Недкова, началник на Клиниката по детски болести в Плевен и председател на Националния комитет в подкрепа на кърменето.

„По нашите медицински правила на децата след втория месец трябваше да се дава плодов сок, за да се подсили организмът с витамини.” – поясни доц. Недкова, като допълни, че в европейската програма, обхващаща болниците – „приятели на бебето”, е прието децата да приемат само кърма до 6-месечна възраст.

Няма единно мнение за това дали на бебетата, които са изцяло на естествено хранене, трябва да се дава вода.

„Ние казваме, че може да му се даде, но истински кърменото дете няма да приеме вода.” – каза още доц. Недкова.

Тя подчерта, че Европейската педиатрична асоциация препоръчва детето да се кърми до 2-годишна възраст, но ако това не е възможно е редно то да приема кърма поне до навършването на шест месеца.

През 50-те години почти всички български деца са били кърмени, докато в европейските страни с навлизането на адаптираните млека 50 на сто от новородените са били на изкуствено хранене. През 70-те години у нас чувствително нараства броят на децата, които се хранят със заместители на майчината кърма, докато в европейските страни започват кампании в подкрепа на кърменето.

Във връзка със съвременните тенденции в детското хранене и изискванията на СЗО, в обучението на медицинските сестри и акушерките, както и на студентите по медицина, бяха включени 10 стъпки за успешно кърмене.
Към момента те се прилагат в болниците, включени в програмата „Приятел на бебето”.

Според първата от десетте стъпки всяка болница трябва да има програма за кърменето, както и подготвен персонал.
Втората е, редовно поддържане на квалификацията на персонала, третата – да се информират бременните за ползите от кърменето.
Четвъртата стъпка е бебето да засуче от 30 мин. до 1 час след раждането. Във връзка с това много родилни отделения са променили и организацията на работа, за да може майката и бебето да са заедно в родилната зала.
Петата крачка е да се покаже на майката как правилно да кърми детето си, как да поддържа лактацията и да изцежда гърдите си.
Шестото правило е да не се дава на бебето друга храна, освен майчината кърма, като изключение се прави за недоносените деца.
Седмата стъпка е майката и детето да са в една стая в родилния дом – винаги, когато бебето заплаче, майката да го кърми, храненето да не е в строго определени часове.
Осмото правило е да се насърчава кърменето при всяко желание на бебето и да не му се дава биберон – ако се дава вода, това да става с лъжичка.
Деветата стъпка е да се създадат групи в подкрепа на кърменето, десетата – приобщаване към каузата на всички, които подкрепят кърменето.

Припомняне, Световната седмица в подкрепа на кърменето, която се отбелязва у нас, продължава до 7 август.


Коментари