Публикация

Физическата активност „отключва” създаването на нови мозъчни клетки?

Активните физически упражнения водят до създаване на нови нервни клетки в мозъка, в областта, „отговорна” за възрастовата загуба на паметта.

Това показва изследване на Колумбийския университет, ръководено от д-р Скот Смол...


Активните физически упражнения водят до създаване на нови нервни клетки в мозъка, в областта, „отговорна” за възрастовата загуба на паметта.

Това показва изследване на Колумбийския университет, ръководено от д-р Скот Смол.

Досега беше известно, че създаването на мозъчни клетки е възможно при животни като плъхове, мишки и канарчета, но подобен процес не беше наблюдаван при хора.

Засилената физическа активност стимулира точка в центъра на паметта в мозъка, известна като dendate gyrus. Смята се, че тя е свързана с възрастовoто влошаване на паметта. Упражненията увеличават притока на кръв към нея, което предизвиква растеж на нови мозъчни клетки.

Водещият американски специалист по мозъчното дълголетие д-р Дарма Сингх Кхалса също отбелязва, че засиленият приток на кръв в мозъка, който се наблюдава при физически упражнения, води до отделянето на растежен (невротропичен) фактор, който кара нервните клетки да растат, да се разклоняват и да се свързват помежду си.

Проучвания, провеждани преди това от други учени, също показват, че хората, които са физически активни, се справят по-добре с тестовете за памет. Освен това, интензивното движение повишава нивото на ендорфина, който създава усещане за удоволствие.

Изследванията на Колумбийския университет разкриват механизма, „отключващ” създаването на нови мозъчни клетки и връзки, което би позволило да се противодейства на остаряването на мозъка.

Откритието може да се приложи при лечението на различни групи пациенти, тъй като за стимулирането на процесите в мозъка не е необходимо да се пробягват маратонски разстояния или да се подобряват рекорди по вдигане на тежести.
Достатъчно е поне три пъти в седмицата да се отделя време за каране на колело, енергично ходене, тенис, планински туризъм или подходящи упражнения във фитнес залата. Упражненията за отслабване и аеробиката също са подходящи. Важно е избраното занимание да доставя удоволствие и да не се възприема като бреме или досадно задължение.

Изследванията показват, че упражненията водят до подобряване на мозъчните функции, дори при пациенти с Алцхаймер.

Д-р Кхалса отбелязва, че последните проучвания дават надежда за лечение само с физически упражнения, без да се прибягва до използване на стволови клетки.

Коментари