Публикация

Доц. В.Тодоров: Болниците са на загуба от лечението на хроничните заболявания

За 906 пациенти, рехоспитализирани през първите шест месеца на тази година в университетската болница в Плевен, лечебното заведение не е получило финансиране по клиничните пътеки.
Тава съобщи изпълнителния директор доц. Васил Тодоров...


За 906 пациенти, рехоспитализирани през първите шест месеца на тази година в университетската болница в Плевен, лечебното заведение не е получило финансиране по клиничните пътеки.

Тава съобщи изпълнителният директор доц. Васил Тодоров.

Става дума за хора с хронични заболявания, чието здравословно състояние се е влошило непосредствено след изписването им от болницата и се е наложило отново да бъдат хоспитализирани.

„Пациентите с хронични заболявания с нищо не са виновни, че състоянието им се е влошило и в рамките на три седмици след изписването им се е наложило повторно да търсят лекарска помощ или отново да влязат в болница. Много често в болницата се настаняват хора с тежка патология - по линия на едно заболяване, което е с редица усложнения.” – коментира доц. Тодоров.

От посочените 906 души 333 са били здравно неосигурени.

„Те не са прекалено много, но проблем са оставащите 573 души. За тях също плевенската болница не е получила нито лев от клиничните пътеки.” – допълни директорът на лечебното заведение.
Финансовите загуби на болницата за полугодието са в рамките на 400-500 хиляди лева. Според доц. Тодоров, ако лечението на рехоспитализираните болни беше заплатено, дефицитът на болницата щеше да се намали на 300 хил. лв.

Той подчерта, че въпреки това финансовото състояние на болницата в момента е стабилно и не е по-лошо от миналогодишното. За първото полугодие на 2008 г. са реализирани около 11 млн. лв. приходи.
През януари са увеличени заплатите на персонала. С 20-30 процента са повишени възнагражденията на санитарите, а на сестрите – с 15-20 на сто. Най-малко е увеличението при лекарите.

Коментари