Публикация

РИОКОЗ-Пловдив ще контролира излъчвателите на мобилните оператори

РИОКОЗ-Пловдив ще измерва електромагнитните излъчвания на базовите станции на мобилните оператори, разположени върху жилищни и обществени сгради...


РИОКОЗ-Пловдив ще измерва електромагнитните излъчвания на базовите станции на мобилните оператори, разположени върху жилищни и обществени сгради.

Измерванията ще започнат от 2009 г., когато влиза в сила новата наредба за електромагнитните излъчвания, подготвена от Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Ваня Танчева от дирекция „Лабораторни изследвания” в Районната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве.
Ще бъде изготвена карта с обозначения на точните места на поставените антени.

„В България има 3 апарата за подобни изследвания, единият е в нашата инспекция. До края на декември той ще бъде калиброван и подготвен за работа.” - поясни д-р Танчева.

Обучени инспектори ще контролират параметрите на станциите, както и дали в близост до тях има други генератори, които също излъчват електромагнитни вълни.

„Ще се контролира излъчването им, като замервания ще се правят и в домовете на хората.” - уточни д-р Танчева.

Според нея, в момента никой не следи къде се разполагат станциите.
В пловдивската РИОКОЗ са постъпили много въпроси от граждани, интересуващи се дали има опасност за здравето им.

„Текущият контрол, които ще извършваме, ще успокои до голяма степен живеещите в блокове с такива антени на покривите.” – допълни д-р Танчева.

Тя предупреди, че електромагнитните вълни се разпространяват хоризонтално, а не вертикално, поради което излъчвателите трябва се поставя на най-високите места на жилищните сгради.

„Доказано е, че хората, които се намират под апаратурата не са застрашени, но предстоят още проучвания.” - категорична е д-р Танчева.

Тя припомни, че отдавна се спори и за вредата от мобилните апарати, които носим непрекъснато със себе си.

„Малко хора знаят, че излъчването от телефона е най-силно, когато звъним от него.” - поясни д-р Танчева.
Затова, докато телефонът дава сигнал „свободно”, е добре да го държим на разстояние от главата си.

„Голяма грешка е апаратът да се слага и в предния джоб на дрехата или на колан на кръста.” – д-р Ваня Танчева.
По думите й, електромагнитните вълни вредят на потентността на мъжете и на оплодителните им способности.

Д-р Танчева допълни, че не е желателно жените да носят мобилните телефони окачени на гърдите си и че използването им от деца трябва да се ограничи.

„Докато всичко се уточни, не е излишно да проявяваме по-голяма предпазливост.” – предупреди д-р Танчева и препоръчва при възможност ада се използва устройство „хендс фрий”.

Междувременно в Пловдив заместник-кметът по сигурността Димитър Цветков спря издаването на разрешителни за поставянето на базови станции и антени на мобилните оператори върху сградите до изясняване на нормативната уредба и правилата за контрола им.


Коментари