Публикация

66 са новорегистрираните ХИВ-позитивни от началото на годината

От началото на годината у нас са регистрирани нови 66 случая на ХИВ-позитивни, като 65 на сто от тях са в големите градове – София, Пловдив, Бургас и Варна...


От началото на годината у нас са регистрирани нови 66 случая на ХИВ-позитивни, като 65 на сто от тях са в големите градове – София, Пловдив, Бургас и Варна. Най-много са новорегистрираните в София – 25, и в Пловдив – 18.
Това съобщи д-р Тонка Върлева, директор на програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”.

„В Министерството на здравеопазването официално са регистрирани 881 ХИВ-позитивни лица. Но на практика, според нас, броят е 5 пъти по-голям.” – коментира д-р Върлева.

От началото на лятната анти-СПИН кампания „Бъди в час”, която започна на 18 юли, са изследвани 2583 души. Над 16 хиляди лица са получили информационни материали, раздадени са 35 хиляди презерватива.
Броят на мъжете и жените, които се изследват в мобилните лекарски кабинети, е приблизително равен.

По думите на д-р Върлева, интересът към кампанията сега е по-голям в сравнение с предходната година.

В кампанията, която се финансира от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулозата и маларията, са обхванати и чужди граждани.
По Северното Черноморие на безплатния тест са се подложили руснаци и германци, а по Южното Черноморие - чехи.

Във връзка с предупрежденията на експертите, че в Източна Европа се очаква увеличаване на заболеваемостта от СПИН, д-р Върлева коментира, че в региона ситуацията е тревожна, тъй като основно уязвима е групата на интравенозните наркомани.

"В тази група развитието на СПИН може да стане за кратко време и да обхване голям контингент. Данните за България са доста тревожни, тъй като за последните години групата на интравенозните наркомани е също уязвима група." - допълни д-р Тонка Върлева.


Коментари