Публикация

Д-р Джурджев: За болниците в Пловдивско са осигурени пари до края на годината

Районната здравноосигурителна каса в Пловдив е платила на болниците в областта 55 млн. лева през първите шест месеца на годината, което е с милион повече от същия период на миналата година...


Районната здравноосигурителна каса в Пловдив е платила на болниците в областта 55 млн. лева през първите шест месеца на годината, което е с милион повече от същия период на миналата година.
Това съобщи директорът на касата д-р Борис Джурджев.

"Въпреки големите разходи, за болниците са осигурени пари до края на годината." - категоричен е д-р Джурджев.
По думите му, лекарите и пациентите трябва да са спокойни, защото са подписани вече и анекси със здравните заведения за актуализация на бюджета за третото тримесечие.

През първото полугодие районната каса е наложила санкции в размер на 50 хиляди лева, като в същото време здравните заведения са върнали над 86 хиляди лева неправомерно получени средства.

Д-р Джурджев уточни, че отново най-често срещаните нарушения са неспазване на индикациите за хоспитализация, извършване на непълен обем дейности по клиничните пътеки и изписване на неизлекувани болни.
Той коментира, че през периода рязко са се увеличили нарушенията, свързани с неправомерно вземане на потребителска такса от освободени пациенти.

"Един ден престой в стационар струва 4,40 лв., като тази сума не се заплаща от определени групи от хора, освободени според специалната наредба. Болниците масово не се съобразяват с това и ние ги санкционираме." – поясни директорът на РЗОК.
Най-много глоби са наложени на двете най-големи болници в областта – УМБАЛ "Свети Георги" и МБАЛ-Пловдив, но те имат и най-големи приходи по клиничните пътеки, допълни д-р Борис Джурджев.


Коментари