Публикация

Д-р Борислав Китов: Проектът за демонополизация на НЗОК е неприложим

„Предлаганият от членове на работната група проект за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса е неприемлив. Той има сбъркана философия и няма да мине през пленарната зала.”
Това заяви пред health.bg д-р Борислав Китов


"Предлаганият от членове на работната група проект за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса е неприемлив. Той има сбъркана философия и няма да мине през пленарната зала.”

Това заяви пред health.bg председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване д-р Борислав Китов, депутат от Български народен съюз (БНС).

По думите му, дискутираният сред управляващите проект на д-р Антония Първанова от НДСВ и Йордан Цонев от ДПС е „невъзприемчив”.

„Сбъркана е философията на предлаганите промени в здравеопазването.” – коментира председателят на здравната комисия.

„Не може да се поставят на една плоскост Националната здравноосигурителна каса и частните здравноосигурителни фондове. Много спорен е начинът, който се предлага, за оперирането с публичните средства.” – допълни д-р Китов.

Според него, предлаганото прелицензиране на здравните фондове в застрахователни дружества не може да бъде възприето, а добрият вариант е частните здравноосигурителни фондове да надграждат системата, в основата на която да бъде НЗОК.

По думите му, забавянето на реформата е повече от сигурно.

„Едно е какво се обсъжда на разширени заседания на управляващите, друго е реалността. А реалността е тези намерения да бъдат облечени в закони. Така предлагани промените, едва ли ще минат през пленарна зала.” – поясни председателят на парламентарната Комисия по здравеопазване.

Той прогнозира, че до края на годината, ако има политическа воля, единствената промяна, която може да бъде гласувана в пленарната зала, е увеличаването на здравната вноска с 2 процента.

„Аз също подкрепям увеличаването на здравната вноска.” – подчерта д-р Борислав Китов.


Коментари