Публикация

В плевенската неонатология майките могат да кърмят недоносените си деца

"Плевенското неонатологично отделение е единственото в страната, което е създало условия майката да може да кърми детето си, дори то да се намира в интензивния сектор.”
Това заяви д-р Радосвета Росманова...


„Плевенското неонатологично отделение е единственото в страната, което е създало условия майката да може да кърми детето си, дори то да се намира в интензивния сектор.”
Това заяви по повод на приключващата днес Световна седмица на кърменето д-р Радосвета Росманова, началник на отделението при Акушеро-гинекологичния комплекс на плевенската болница.

Д-р Росманова припомни, че преди четири години отделението е получило приза „Болница - приятел на бебето”, заедно с Клиниката по детски болести.

Тя припомни, че благодарение на грижите на специалистите бебето Тея, което тежеше 800 гр. при раждането си, наддаде до 2400 гр. по време на престоя си в отделението.

„Не трябва да се пренебрегва и фактът, че малката беше кърмена от майка си.” - коментира д-р Росманова.

Тя отправи апел към колегите си от страната, ако имат възможност, да създадат подходящи условия на майките да кърмят, за да може децата им да растат здрави.

Според доц. Ваня Недкова, председател на Националния комитет в подкрепа на кърменето и ръководител на катедра „Детски болести” при плевенската УМБАЛ, „всичко тръгва още от първите дни на новородените”.

Тя отправи препоръка към майките да не хранят децата си с хипоалергенни млека, а да ги кърмят. По думите й, само по този начин могат да бъдат избегнати на по-късен етап множеството заболявания като диабет, алергия към белтъка на кравето мляко, заболявания на горните дихателни пътища и др.

Доц. Недкова препоръча майките да не дават на децата си краве мляко до навършване на една година, а шоколад и фъстъци да се дават след 3-годишна възраст.


Коментари