Публикация

Зам.-министър Матей Матеев подаде оставка

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев е подал оставка заради несъгласие с позицията на Министерството на здравеопазването по казуса с лечението със стволови клетки в УМБАЛ „Св. Иван Рилски”...


Заместник-министърът на здравеопазването д-р Матей Матеев е подал оставка заради несъгласие с позицията на Министерството на здравеопазването по казуса с лечението със стволови клетки на пациенти с неврологични заболяванияв УМБАЛ „Св. Иван Рилски”.

Health.bg припомня, на 8.08.08 г. министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев освободи от длъжност директора на лечебното заведение доц. Румен Стоилов. Според комисията, на която беше възложена проверка по случая, извършваните в болницата трансплантационни дейности не отговарят на законовите изисквания и противоречат на правилата на добрата медицинска практика.

Позицията на д-р Матеев е, че срещу българските неврохирурзи се води кампания.

На 29 юли неврохирурзи от различни лечебни заведения дадоха пресконференция, на която поясниха, че лечението със стволови клетки по същество не е трансплантация, а въвеждане на растежни и хранителни вещества в организма. Специалистите подчертаха, че лечебните методи с използване на стволови клетки не дават странични ефекти.

Коментари