Публикация

В Пловдивско закриват отделенията с по-малко от 10 легла

Клиниките и отделенията в Пловдивска област, които са с по-малко от 10 легла, трябва бъдат закрити до 1 септември.
Това съобщи доктор Стефан Елков...


Клиниките и отделенията в Пловдивска област, които са с по-малко от 10 легла, трябва бъдат закрити до 1 септември.

Това съобщи доктор Стефан Елков, заместник-директор на Районния център по здравеопазване.

”След тази дата започваме проверки по всички болници, защото в областта има много такива отделения, бивши сектори, които единствено харчат пари.” – поясни д-р Елков.

Според него подобен проблем има най-често в отделенията за лечение на вътрешни болести – ендокринни, урологични, гинекологични и т.н., като в някои от тях има по 2 легла. По думите му, през последната година в пловдивските болници са регистрирани поне 10 подобни отделения.

Закриването им се предприема по силата на наредба №29 на Министерството на здравеопазването. Тя не се отнася за стационарите за еднодневна хирургия, както и разкритите сектори в някои ДКЦ, уточни д-р Елков.

„Директорите на здравните заведения ще решат как да преструктурират легловата си база. Възможни са различни варианти, включително и сливане с други отделения. Важно е да се изпълнят изискванията на закона, а ако се премине към вариант преструктуриране в рамките на друга клиника или отделение, тогава предстои да се издаде санитарно разрешително от РИОКОЗ, а касата да прецени дали ще сключи договор с новите звена.” – коментира д-р Елков.


Коментари