Публикация

Фармацевтичният съюз иска промени в Закона за лекарствата

Веднага щом започне есенната сесия на Народното събрание, ще внесем искане за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина...


"Веднага щом започне есенната сесия на Народното събрание, ще внесем искане за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Ще настояваме веднага да бъде променен текстът за дрогериите, който според нас е опасен.”

Това заяви пред health.bg магистър-фармацевт Габриела Вутева, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз (БФС).

Днес в "Държавен вестник" беше публикуван Законът за лекарствените продукти в хуманната медицина, промените в който бяха приети в последния работен ден от лятната сесия на парламента.

Габриела Вутева, подчерта че е озадачена от бързото обнародване на закона.
„Явно много се бърза.” – коментира тя.

Тя окачестви като скандален текста за либерализация на търговията с лекарствени средства.

Нealth.bg припомня, според промените в закона, право да извършва търговия на дребно с лекарствени продукти има всяко „физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец по българското законодателство или по законодателството на държава членка, което е сключило трудов договор или договор за управление на аптеката с магистър-фармацевт, а в предвидените от закона случаи – с помощник-фармацевт”

По думите на Габриела Вутева, гласуваните промени ще превърнат аптеките в търговски обекти за продажба на стоки с медицинско предназначение. Според нея, законът трябва да се промени, като категорично се запише, че лицензът на аптеката е на магистър-фармацевт, тъй като отговорността е негова.

Тя изрази опасения, че с влизането в сила на законовите изменения фармацевтите ще работят под натиск и ще им бъде наложено наред с антибиотиците да продават и определено количество козметика.

По повод на изнесените от Националния статистически институт данни, че през юли лекарствата са поевтинели с 0,2 на сто в сравнение с юни, магистър-фармацевт Вутева прогнозира, че докато има аптеки на фармацевти извън веригите, лекарствата може да поевтиняват, но след като веригите завладеят фармацевтичният сектор, ценита на лекарствата ще скочат.
Тя увери, че фармацевтичният съюз ще направи всичко възможно законът да бъде променен и да се спазва етичният модел „един фармацевт – една аптека”, който по думите й е гаранцията за добра фармацевтична практика.

Наредбата за приложението на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина трябва да бъде готова до шест месеца.

Непосредствено след лятната ваканция Управителният съвет на БФС ще се събере да реши какви ще са следващите стъпки на съсловната организация, след като бъде поискана промяна в Закона за лекарствените средства в хуманната медицина.


Коментари