Публикация

Във Варна трима тийнейджъри изпаднаха в кома при алкохолно отравяне

Във Варна две момичета и едно момче са изпаднали в кома вследствие на алкохолно отравяне.
Това съобщи д-р Снежа Златева, завеждаща Клиниката по токсикология във варненската Военна болница...


Във Варна две момичета и едно момче са изпаднали в кома вследствие на алкохолно отравяне.
Това съобщи д-р Снежа Златева, завеждаща Клиниката по токсикология във варненската Военна болница.
Двете момичета, на възраст 17 и 18 години, са консумирали текила в домашни условия. Не е установено точно какво количество алкохол са поели девойките.

Третият пострадал е момче на 15 години от София, което е във Варна на почивка с родителите си. Младежът е отишъл заедно със свой връстник на дискотека, където двамата са поели големи количества текила и марихуана. Прилошало му е , след което е изпаднал в безсъзнание. Веднага е бил извикан екип на Бърза помощ, който е завел двете момче във Военната болница.

„За съжаление не са единични случаите на алкохолна интоксикация сред подрастващите. Това се превърна в тенденция.“ – алармира д-р Златева.

Тя допълни, че и при тримата тийнейджъри е имало опасност за живота, тъй като в тази възраст не е важно какво е поетото количество алкохол, а как организмът се справя с него. Сега те са в добро състояние и са при родителите си.

„И малкото промили в кръвта може да представляват сериозна смъртна опасност.“ – поясни д-р Златева.

Нealth.bg припомня, според международно проучване българските ученици са на едно от първите места в Европа по употреба на алкохол, цигари и наркотични вещества.

Сред столичните ученици 27,3 на сто отговорят положително на въпроса употребявали ли са един или повече пъти канабис, хашиш или марихуана. По този показател софийските ученици са първо място сред връстници си от 9 европейски града – Хелзинки, Осло, Рига, Санкт Петерберг и др.

По процент на ежедневно пушене (32,6 на сто) българските ученици също се нареждат на първо място. Близо 34 на сто от софийските ученици се напиват поне веднъж месечно.


Коментари