Публикация

Плевенските лични лекари започват пациентска подписка

От днес личните лекари в Плевенско откриват подписка с обръщение към пациентите.
Инициативата е на Сдружението на общопрактикуващите лекари с председател д-р Петя Дакова...


От днес личните лекари в Плевенско откриват подписка с прикрепено обръщение към пациентите.
Инициативата е на Сдружението на общопрактикуващите лекари с председател д-р Петя Дакова. Тя заяви, че обръщението ще се разпространи до всички джипита и те ще събират подписи от пациенти в подкрепа на исканията, които не се чуват от управляващите вече 9 години.

В апела към пациентите личните лекари заявяват: „Сред нас има и много млади лекари, които са починали на работното си място, като за това огромен принос имат условията на работа, ежедневният стрес, липсата на здравна стратегия, но и на ясни и точни правила за работа, казват личните лекари.”
В писмото на плевенските общопрактикуващи лекари се подчертава, че състоянието на здравеопазването и в частност на първичната извънболнична помощ е лошо, а качеството на здравната услуга липсва. За това лекари и пациенти не бива да остават безразлични.

Протестът на лекарите е и заради наложената през последните години политика на ограничения и забрани. Това лишава лекарите от свобода на работа, обременява ги с ненужна бумащина, която отнема времето за пациентите. Не на последно място, протестът е и срещу недостатъчното финансиране в първичната извънболнична помощ.

Ако министерствата на здравеопазването и на финансите, както и Комисията по здравеопазване към Народното събрание не обърнат внимание на изпратените до тях писма, в началото на септември плевенските общопрактикуващи лекари ще преминат към ефективни протестни действия заедно с другите съсловни организации.

„Ние няма да оставим пациентите си и ще организираме работа си така, че да има дежурни колеги, които да поемат спешните случаи” - каза още председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Плевенско д-р Петя Дакова.


Коментари