Публикация

Програмата за зъбна профилактика ще бъде внесена в МС до края на годината

Очаква се програмата за профилактика на зъбните заболявания при децата да се внесе в Министерския съвет до края на годината.
Това съобщи пред health.bg д-р Николай Шарков...


Очаква се програмата за профилактика на зъбните заболявания при децата да се внесе в Министерския съвет до края на годината.
Това съобщи пред health.bg председателят на Българския зъболекарски съюз (БЗС) д-р Николай Шарков.

Работната група към Министерството на здравеопазването продължава да уточнява детайли по документа.

„Имаме уверенията на министър Желев, че проектът за Национална програма за профилактика при децата ще бъде внесен до края на годината и ще се финансира целево изцяло от държавата, а не от бюджета на НЗОК.” – поясни д-р Шарков.

След като бъде завършена и гласувана от правителството, програмата ще бъде предложена за обсъждане и одобрение от Народното събрание.
Тя обхваща зъбната профилактика на децата от 0 до 18 години. За нейното осъществяване ще са необходими 15 милиона лв. годишно.

Проектът, който е одобрен от парламентарната Комисия по здравеопазване, предвижда национално епидемиологично изследване, което да покаже какво е състоянието на зъбите при децата. От 80-те години досега у нас не е правено подобно проучване.

Според експертите, разработващи проекта, 1 лев, вложен сега в профилактика, след 5 години спестява приблизително 150 лв. за лечение на зъбите, без в тези средства да се начислява инфлацията. Ако бъде приета, Програмата за профилактика на оралните заболявания ще спести милиони левове за лечение след години, каквато е практиката в развитите европейски страни. В Западна Европа по подобни програми се работи през последните 35 години.

Българският зъболекарски съюз настоява държавата да поеме част от средствата, необходими за денталното здраве и на възрастните. Според разчетите, с които е запознат и министър Желев, са необходими около 200 млн. лв. годишно, за да се покрие изработването и поставянето на зъбни протези на пенсионерите.

От БЗС изразиха надежда, че когато преговорите с НЗОК за Националния рамков договор за 2009 г. продължат, плащанията за дентална помощ ще станат 5 на сто от общите здравноосигурителни плащания, а не както е в момента – 4 на сто.
Освен това, от БЗС настояват за отделен от Българския лекарски съюз бюджет.


Коментари