Публикация

Министър Желев: С 10-12 на сто повече пари за клиничните пътеки през септември

Увеличение на цените на клиничните пътеки и на средствата за доболнична помощ с 10-12 на сто предстои през септември при актуализирането на държавния бюджет за 2008 г...


Увеличение на цените на клиничните пътеки и на средствата за доболнична помощ с 10-12 на сто предстои през септември при актуализирането на държавния бюджет за 2008 г., съобщи пред радио Пловдив министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев.

Непосредствено след встъпването си на поста той поиска през идната година за здравеопазване да бъдат предвидени 6 на сто от брутния вътрешен продукт, но след заседанието на тройната коалиция в Банско беше обявено, че се предвиждат 4.2 на сто.

„И в този случай парите за здраве ще са с 300 милиона повече, на аз настоявам за още 100 милиона повече за НЗОК и 110 милиона за Министерството на здравеопазването.” –коментира министър Желев.

Предвижда се през октомври да бъде представена за обсъждане националната здравна карта. Не се планира закриване на болници, но ще се съкращават отделенията с по-малко от 10 легла.

„Болниците в малките селища, при липса на достатъчно дейност, ще се трансформират в здравни центрове, които ще продължат да изпълняват ангажиментите си по спешна помощ.” – увери д-р Желев.

Той допълни, че са готови новите мениджърски договори с директорите на здравните заведения, като поясни, че не се налагат смени на ръководни кадри в пловдивските болници.

Коментари