Публикация

Гръбначните травми често се усложняват при преместването на пострадалия

Когато при катастрофи или други инциденти има съмнение, че пострадалият е с гръбначна травма, той не бива да се мести от необучени в оказване на първа помощ хора...


Когато при катастрофи или други инциденти има съмнение, че пострадалият е с гръбначна травма, той не бива да се мести от необучени в оказване на първа помощ хора. В такива случаи трябва да се изчака пристигането на спешния екип.

Това заяви пред health.bg проф. Венцеслав Бусарски, председател на Българското дружество по неврохирургия.

В случаи на катастрофи хората, които се притичат на помощ често не знаят как да реагират, нерядко изваждат пострадалите от колата, рискувайки да им причинят допълнителни травми.

„Това е стандарт. Когато има съмнения за увреждане на гръбначния стълб и на гръбначния мозък, пациентът не трябва да се изважда от колата от аматьори. Той трябва да бъде изведен съвсем внимателно, за да не бъдат причинени вторични увреждания.” – съветва проф. Бусарски.

Допълнителни рискове при този вид травми крие неправилното транспортиране на пациента.

„Пострадалият трябва да бъде транспортиран обездвижен, върху специална носилка, с фиксирана глава и крайници. При голям процент от случаите се причиняват вторични увреждания при транспортирането. Това е нещо, което не трябва да се допуска.” – коментира неворхирургът.


Коментари