Публикация

Доц. Дачева: Има напредък в лечението на ревматоидния артрит

„Може да има спасение за болните от ревматоиден артрит. Но засега сме свидетели само на експериментални опити.”
Това заяви пред health.bg ревматологът доц. В. Дачева...


Може да има спасение за болните от ревматоиден артрит. Но засега все още сме свидетели само на експериментални опити за лечение на болестта.”
Това заяви пред health.bg ревматологът доц. Виолета Дачева, по повод на постигнатия от британски учени напредък в създаването на нова ваксина срещу ревматоиден артрит.

Британските медии съобщиха, че научен екип от университета в Нюкасъл е успял да постигне лечебен ефект чрез вземане на клетки от тялото на болния, които след определена обработка са били връщани в засегнатата област. Ефектът от новия метод е подобен на действието на ваксина.

Изследователите, които започват тестове с доброволци, се надяват, че този вид лечение ще намери приложение в медицинската практика през близките пет години.

Откритието предизвика дискусии в научните среди, тъй като ревматоидният артрит е сериозно заболяване със значим социален ефект. В късен стадий той води до инвалидизация.

Според доц. Дачева, откритието на учените от Нюкасъл дав надежди, но трябва да бъде извървян пътят от научния експеримент до неговото приложение в практиката. По думите й, в същото време пациентите у нас се повлияват много добре от досега прилаганото консервативно лечение, поставящо заболяването в затишие.

„Ревматизмът, който в превод от гръцки означава разтичане, разпръскване, е автоимунно възпалително заболяване. То засяга съединителната тъкан и уврежда предимно сърцето и съдовете.” – поясни доц. Дачева.

Тя подчерта, че ревматоидтният артрит е съвсем друго заболяване, което се различава и от обикновените артрити, засягащи възрастните хора.

Болестта се проявява след остри респираторни заболявания или грип, като засяга предимно млади хора. Установено е и наследствено предразположение.

Ревматолозите определят това заболяване като автоимунно, при което имунната система на организма атакува собствените си тъкани. Най-често се засяга съединителната тъкан. Известно е, че най-голямо е количеството съединителна тъкан в ставите, хрущялите и сухожилията, поради което те са най-често атакувани от ревматоидния артрит. Ако не се лекува, могат да се развият остеопороза и ерозивни увреждания на ставите с тежки деформации.

Ревматоидният артрит предизвиква много силна болка. Той често води до патологични изменения във вътрешните органи - бели дробове, сърце, бъбреци, съдове, а също и до сериозни общи нарушения.


" }-->

Коментари