Публикация

20% по-високи заплати в общинското здравеопазване във Варна

Заплатите в общинското здравеопазване на град Варна ще бъдат увеличени с 20 на сто, според подписания днес на местно ниво Колективен трудов договор в сектора


Заплатите в общинското здравеопазване на град Варна ще бъдат увеличени с 20 на сто, според подписания днес на местно ниво Колективен трудов договор в сектора.

Договорът беше сключен между кмета Кирил Йорданов и варненските организации на КНСБ и КТ „Подкрепа”, за срок от 2 години,.

Споразумението обхваща и медицинския персонал в детските градини и ясли.
Наред с увеличаването на месечните възнаграждения, се предвиждат премии за професионалния празник на медиците 7 април и Коледа, както и нова застрахователна линия.

С увеличението заплатите на медицинския персонал стават 440 лв., на лекарите без специалност – 580 лв, с една специалност – 660 лв., с две специалности - 720 лв.

Според директорката на ДКЦ „Чайка“ д-р Юлияна Йоргова, за да се изпълни реално договорът, трябва или да се дочака увеличението на цените на здравните услуги, заплащани от здравната каса, или да се работи повече или да се оптимизира работата на екипите чрез съкращения.

Според д-р Гено Генов, председател на синдикалната организация на КНСБ, споразумението ще допринесе за спиране на изтичането на медицински кадри от града.


Коментари