Публикация

Спасеното от тетанус момиченце вече се изправя на крака

Шестгодишната Християна Димитрова, която беше спасена от врачанските лекари след заразяване с тетанус, вече стъпва на краката си, но все още не може да ходи самостоятелно. Тя се възстановява бързо


Шестгодишната Християна Димитрова, която беше спасена от врачанските лекари след заразяване с тетанус, вече стъпва на краката си, но все още не може да ходи самостоятелно. Тя се възстановява бързо от критичното състояние, в което беше приета във врачанската МБАЛ „Христо Ботев” и медиците се надяват, че детето ще може да се движи пълноценно.

Това научи health.bg от д-р Илко Илиев, началник на реанимационния екип, който се грижеше за Християна, докато имаше риск за живота й.

Тя беше приета в болницата в напреднала фаза на тетанус, в която според световната медицинска практика шансовете да се избегне смъртният изход са практически нулеви.
Момичето е поддържало висока температура и е имало гърчове. На втория ден след приемането е поставено на апаратно дишане. Предизвикана е медикаментозна кома, за да намалеят гърчовете. На Християна са инжектирани 110 ампули серум против титанус, но въпреки високата безпрецедентно високата доза, гърчовете са продължили около седмица.

Около 20-ия ден детето започва да диша самостоятелно през трахеостомна канюла.

От 2 август Християна се храни самостоятелно (дотогава тя е приемала единствено течна храна чрез сонда). Детето само е пожелало да се храни нормално още преди да бъде отстранена канюлата от трахеята.

„Бяхме много учудени, никой не се надяваше на такова нещо.” – коментира д-р Илиев.

След извеждането на Християна от критичното състояние лекарите са били изправени пред въпроса дали тя ще може да се движи.

„Имаше тежки контрактури на ръцете и краката. Тя изобщо не можеше да свива краката си, всеки опит да ги раздвижим беше придружен от страшна болка. Не се надявахме, че ще може да се движи нормално, но ръцете вече са раздвижени. Изправя се на краката си, но още не може да ходи самостоятелно. Рехабилитаторите продължават да й правят масажи.” – поясни д-р Илиев.

Християна все още е в отделението по рехабилитация на врачанската болница, където беше преместена след изписването си от реанимацията. Лекарите вече са обнадеждени, че тя ще се възстанови напълно.

Според д-р Илиев причина за заразяването са убождания от тръни по краката на детето. То не е било ваксинирано против тетанус.

Health.bg припомня, у нас децата се имунизират с комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус и коклюш. Та се дава на три приема през втория, третия и четвъртия месец след раждането. До 24-ия месец се прави реимунизация. На 6-годишна възраст се поставя комбинирана ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. На 12 и на 17 години децата отново се ваксинират срещу тетанус и дифтерия.


Коментари