Публикация

Д-р Георги Кръстев: В някои случаи касата дискриминира болните

„Недомислици има навсякъде в здравеопазването и с много голяма част от тях хората се сблъскват, едва след като се разболеят”. Това заяви д-р Георги Кръстев, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз ...


"Недомислици има навсякъде в здравеопазването и с много голяма част от тях хората се сблъскват едва след като се разболеят”. Това заяви д-р Георги Кръстев, член на Управителния съвет на Българския лекарски съюз и директор на ДКЦ 1 в Пловдив.

По думите му, в някои случаи Националната здравноосигурителна каса дискриминира болните. Така е например, когато пациент, който е дехоспитализиран, в рамките на 30 дни не може да посети извънболнична специализирана помощ.
„Проблем има и с вторичните прегледи, които с промените от тази година също ощетяват болните.” – допълни д-р Кръстев.

„Като лекари сме принудени да решаваме кой пациент с направление да прегледаме втори път, защото на един първичен преглед се пада 1,5 вторичен. Тоест от 10 болни можем да прегледаме повторно само 5”, обясни д-р Кръстев.

Като практикуващ ортопед той се сблъсква ежедневно с тежки счупвания, за които е нужно специализирано изследване. „Здравната каса обаче отпуска направления за високо специализираните дейности след молба от лекаря, което губи време и често е фатално за болния.” - посочи ортопедът пред репортер на health.bg.

„Чиновниците в касата понякога нямат понятие какво става на практика, затова е крайно време нещата да се променят генерално” - категоричен е д-р Георги Кръстев.
Той подчерта, че лекарите в Пловдив искат да работят така, както да учили – да се съобразяват с медицинската логика, а не с лимити и ограничения.

Коментари