Публикация

Атакуват ни нови грипни вируси

Вече са известни грипните вируси, които ще ни атакуват през зимата. И трите миналогодишни щама се сменят - нещо, което не се е случвало от 30 години.
Това съобщи за health.bg директорът на Института по микробиология при БАН проф. Ангел Гълъбов, след завръщането си от ХІV Международен конгрес по вирусология в Истанбул.


Вече са известни грипните вируси, които ще ни атакуват през зимата. И трите основни щама ще бъдат различни от миналогодишните – нещо, което не се е случвало през последните 30 години.  

Това съобщи за health.bg директорът на Института по микробиология към  БАН проф. Ангел Гълъбов, след завръщането си от ХІV Международен конгрес по вирусология в Истанбул.  

През настъпващия есенно-зимен сезон ще се разпространяват два вида вируси от типа А, наречени "Бризбейн". Другият щам, който ще  циркулира, е „Флорида” –  променена „версия” на грипа  "Соломонови острови", който през миналата година беше основен  причинител на грип от типа В.  

"Важно е да се знае, че децата трябва да се ваксинират два пъти през интервал от един месец, тъй като нямат изграден имунитет." - подчерта проф. Гълъбов.  Той препоръча освен това профилактика с химиотерапевтици и по-специално ремантадин.

 

Коментари