Публикация

Проф. Д.Камбуров: До края на мандата няма да има здравна реформа

"Няма политическа вол044F за здравна реформа. Затова и такава няма да има до края на мандата на правителството" - това заяви за health.bg проф. д-р Димитър Камбуров, депутат от ДСБ.


"Няма политическа воля за здравна реформа. Затова и такава няма да има до края на мандата на правителството." - това заяви за health.bg проф. д-р Димитър Камбуров, депутат от ДСБ.

Той оцени като "силно разочароващ" предложения от д-р Антония Първанова проект за демонополизация на Националната здравноосигурителна каса. „Тя само афишира, че е запозната със здравната система на западните страни, но на практика се оказа, че не е така”, каза проф. Камбуров.

"Колкото и нови работни групи да правят, няма да успеят да направят нищо, а само ще доизносят мандата си", заяви депутатът, според когото единствено може да се очаква увеличаването на вноската за здраве с 2%. "Но с тези 300 милиона, които ще дойдат от увеличената здравна вноска, няма да може нищо да се направи", подчерта проф. Камбуров.

Той изрази тревога и от състоянието на болниците. „Имам справка за трите факултетски болници – Александровска, и тези в Пловдив и Варна. Трябва да кажа, заяви проф. Камбуров, че бившият министър проф. Гайдарски доста си е позволявал. Той е изсипвал пари на тези, които са му приближени. Така например, Пловдивската факултетска болница „Св. Георги” има много просрочени задължения и въпреки това Гайдарски е налял 11 милиона лв. Затова хората ги наричат „бутикови болници”.
"И окръжните болници са с преобладаващо държавно участие, но на тях не се дава. На варненската МБАЛ са дадени 500 хиляди лв., а на Университетската във Варна – 11 милиона. И това ако не е скандал, здраве му кажи”, обобщи проф. Димитър Камбуров.

Според него е крайно време да бъде демонополизирана НЗОК, но по формула, която няма да застраши финансовата й стабилност.

Коментари