Публикация

В Пловдив рязко са се увеличили случаите на хипертонични кризи

През последните горещи дни в Пловдив рязко са се увеличили случаите на хипертонични кризи, аритмии и инфаркти. Ежедневно само в спешното отделение на болница „Пловдив” постъпват по 3-4–ма пациенти с инфаркт, а десетки са повикванията за влошаване на болните с високо кръвно.


През последните горещи дни в Пловдив рязко са се увеличили случаите на хипертонични кризи, аритмии и инфаркти. Ежедневно само в спешното отделение на болница „Пловдив” постъпват по 3-4–ма пациенти с инфаркт, а десетки са повикванията за влошаване на болните с високо кръвно. Интезивните отделения на всички болници в града и областта в момента лежат по няколко пациенти с такива диагнози.

„Притеснително е, че сред болните има все по-често млади хора - между 30 и 50 години.” - коментира д-р Николай Кичуков, републикански консултант по кардиология и ревматология.

Според него, при високите температури и жегата особена опасна е аритмията, която може да доведе до фатален край, ако състоянието на пациента се влоши внезапно и наблизо няма лекар.

„Причините за подмладяването на тези заболявания са комплесни. На първо място е стресът и голямото напрежение, на което е подложен българинът. Друг важен фактор е нездравословното хранене - консумацията на много солена, тлъста и некачествена храна.” – категоричен е д-р Кичуков.

Коментари