Публикация

КНСБ: Не готвим лекарска стачка, възможни са общи протести

"Пред КНСБ не стои въпросът за започване на лекарски протести. Сред членовете на синдиката обаче тече допитване за икономическата ситуация в България и е възможно през септември те да участват в протести, които са свързани не само със здравния сектор, а с положението в страната като цяло " - това заяви пред health.bg д-р Иван Кокалов...


"Пред КНСБ не стои въпросът за започване на лекарски протести. Сред членовете на синдиката обаче тече допитване за икономическата ситуация в България и е възможно през септември те да участват в протести, които са свързани не само със здравния сектор, а с положението в страната като цяло " - това заяви пред health.bg д-р Иван Кокалов, заместник-председател на Конфедерацията на независимите синдикати в България и председател на медицинската федерация към организацията.

КНСБ ще продължи да настоява да бъдат увеличени бюджетните средства за здравеопазване. Според синдикалистите за сектора трябва да се отделят не по-малко от 6 на сто от брутния вътрешен продукт.

По думите на д-р Кокалов, когато се говори за реформа в здравеопазването, целта трябва да бъде до 2012 г. България да достигне равнището на здравеопазването на страните от Европейския съюз.

Съвместно с фондация „Фридрих Еберт” синдикатът организира в началото на септември в Китен дебати за здравната реформа. Дискусиите ще бъдат насочени към функционирането на здравната система.
Сред основните теми ще бъдат качеството на здравните услуги, квалификацията на кадрите, финансирането на сектора.

Коментари