Публикация

БАПЗГ предлага да бъдат финансирани акушерски практики

Акушерки да могат да откриват практики, финансирани от Националната здравноосигурителна каса. Такова предложение е внесено от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Министерството на здравеопазването.


Акушерки да могат да откриват практики, финансирани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Такова предложение е внесено от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи в Министерството на здравеопазването, съобщи за health.bg председателят на асоциацията проф. Станка Маркова.

„Целта е да се възстанови практиката акушерките да се грижат у дома за бременните жени и бебетата в първите дни след раждането” – заяви проф. Маркова.

По думите й, по света и особено в страните на Европейския съюз, акушерките отговарят за нормалното протичане на бременността и раждането.

Ако бъде разрешено акушерките да откриват практики, те ще могат да наблюдават и консултират бъдещите майки през периода на бременността, както и да ги изпращат при гинеколог или семейния лекар при необходимост. Предлага се заплащането да става от НЗОК по пътеки.

„Така например в Дания е направен експеримент в продължение на 10 години, като в едни общини са били създадени акушерски практики, а в други – не. Установено е, че там, където с бременните работят акушерки, са намалели заболяваемостта, открития в късен стадий рак, подобрили са се показателите на бременните и новородените. Датската страна докладва резултатите от това проучване на форум на Световната здравна организация в Копенхаген” - допълни проф. Станка Маркова.

За решаване на проблема с недостига на сестри асоциацията предлага да бъдат изградени професионални училища след 10-ти клас, в които да се подготвят сестрински помощници, масажисти за спа центрове, стоматологични сестри, както и медицински секретари, които да обработват документите.
След завършване на двегодишното обучение младежите ще могат да продължат медицинското си образование. Това е една възможност да се спре потокът от напускащи страната медици.

Коментари