Публикация

Надежда за лечението на резистентната туберкулоза

Изследователи дават надежда, че неподдаващата се на традиционното лечение туберкулоза може да бъде овладяна чрез агресивна терапия.
При резистентната към прилаганите лекарства туберкулоза /тя представлява 7% от инфекциозните заболявания в световен мащаб/...


Изследователи дават надежда, че неподдаващата се на традиционното лечение туберкулоза може да бъде овладяна чрез агресивна терапия. При резистентната към прилаганите лекарства туберкулоза /тя представлява 7% от инфекциозните заболявания в световен мащаб/ има много висока смъртност, съобщава ББС, цитирайки сп. „Лансет”.

Ново изледване в Русия на 600 пациенти с резистентна туберкулоза установило, че в 5% от случаите става въпрос за свръхрезистентата форма на болестта.

Независимо от опасенията, че тя е нелечима, според учени е възможен ефект при употребата на комбинация от поне пет препарата.

Експерти от Великобритания коментират това като „добра новина”, но подчертават големите ресурси, които изисква проучването и прилагането на подобен подход.


Коментари