Публикация

Започна европейски форум по паразитология

Глобалната стратегия на Световната здравна организация за унищожаването на маларията е една от основните теми на започналия днес в Париж шестдневен Европейски мултиколоквиум по паразитология. Основен докладчик по темата е доц. Росица Курдова, завеждащ отдел „паразитология и тропическа медицина” в Националния център по заразни и паразитни болести.


Глобалната стратегия на Световната здравна организация (СЗО) за унищожаването на маларията е една от основните теми на започналия днес в Париж шестдневен Европейски мултиколоквиум по паразитология. Основен докладчик по темата е доц. Росица Курдова, завеждащ отдел „паразитология и тропическа медицина” в Националния център по заразни и паразитни болести. Тя е и консултант на СЗО по проблемите на маларията.

Форумът е едно от най-важните събития за паразитолозите в Европа. Някои от основните теми, които ще бъдат застъпени в сесиите, са: ролята на паразитите и техните гостоприемници за устойчивите взаимооотношения в екосистемите; паразитните заболявания като значително натоварване върху популациите на човека и животните; последни постижения в профилактиката, епидемиологията, диагностиката и терапевтиката; ролята на глобалните промени върху паразитните системи.

„Има данни за възстановяване на това позабравено заболяване, особено в тропическите и африканските страни, откъдето се пренася и в Европа” - съобщи за health.bg доц. Курдова. Тя уточни, че заразяването става по познатия от години път – чрез ухапване от комари, но има случаи на заразяване и чрез инжектиране на наркотици.

Маларията е паразитна инфекция на кръвта, която се проявява с температурна треска и може да причини смърт, ако не се лекува. Преди пътуване в тропическа страна трябва да бъде посетен личният лекар, както и да се закупят препарати за химиопрофилактика и за лична лечебна доза за спешни случаи.

„Приемането на лекарствата започва една седмица преди заминаване за тропическа страна, продължава по време на целия престой и четири седмици след завръщане” - каза още доц. Росица Курдова.

Коментари