Публикация

Училище за майки на недоносени деца подготвят в Плевен

В Дома за медико-социални грижи в Плевен се предвижда да бъде открито училище за майки с недоносени деца. Идеята е на неонатолога д-р Велимир Симов.
В стаята майката и недоносеното бебе ще бъдат заедно и тя ще може да кърми, когато детето поиска.


В Дома за медико-социални грижи в Плевен се предвижда да бъде открито училище за майки на недоносени деца. Идеята е на неонатолога д-р Велимир Симов.

В стаята майката и недоносеното бебе ще бъдат заедно и по този начин тя ще може да кърми, когато детето поиска. Подобна структура има и в отделението по неонатология на УМБАЛ-Плевен.

Идеята на д-р Симов е да се открие училище за майки, в което те да бъдат подготвени, когато детето наддаде на тегло и бъде изписано от дома за медико-социални грижи.

„Досега в страната никой не е правил подобно нещо, но и ние все още не сме решили каква ще е структурата му. Ще търсим съдействие от различни институции. Очакваме, ако домовете преминат на издръжка на общините, както се предвижда по закон, то тогава те ще могат да кандидатстват по проект, за да се разкрие училището” - заяви неонатологът.

По думите му, в Плевен има и подготвени медицински специалисти, които могат да помагат на родителите със съвети в грижата за техните недоносени деца.

„Това е важно, защото 15% от новородените в световен мащаб са недоносени, така е и в нашата страна. В България обаче неонатологията тепърва се развива” – допълни д-р Симов.

Коментари