Публикация

Над 5000 европейски здравни карти са издадени за полугодието в Пловдив

През първите шест месеца на 2008 г. документ за оказване на безплатна медицинска помощ в чужбина са получили над 5000 жители на Пловдивска област. Поради нередовен статус на 143 души е отказано издаването на европейски здравноосигурителни карти.
Това съобщи директорът на РЗОК д-р Борис Джурджев.


 През първите шест месеца на 2008 г. документ за оказване на безплатна медицинска помощ в чужбина са получили над 5000 жители на Пловдивска област. Поради нередовен здравен статус на 143 пловдивчани е отказано издаването на европейски здравноосигурителни карти.
Това съобщи директорът на касата д-р Борис Джурджев.

„Най-много чужденци са лекувани в Университетската болница „Свети Георги”. Те са били приемани по спешност с инфаркт, пневмония, с различни травми и счупвания” - уточни д-р Джурджев. Повечето от тях са граждани на Гърция, Великобритания и Германия.

Повече от 180 запитвания от пациенти са постъпили досега в on-line консултациите на РЗОК, като най-често задаваните въпроси са за операциите, които се заплащат по клиничните пътеки, болници с договор със здравната каса, кои са освободените от потребителска такса.

Коментари