Публикация

Учени оспорват нуждата от медикаментозно прочистване на дебелото черво

В здравната притурка на в-к “Лос Анджелис таймс” специалисти поставят под съмнение широкото приложение на медицинската процедура за прочистване на дебелото черво от токсини.


Във в-к “Лос Анджелис таймс” се съобщава, че специалисти поставят под съмнение широкото приложение на медицинската процедура за прочистване на дебелото черво от токсини.

Някои цитирани експерти, като д-р Глен Ротфийлд, директор на болницата в Арлингтън, смятат, че прочистването на дебелото черво помага на хора с чувствителен чревен тракт, въпреки че не е ясно дали то освобождава от токсините.
Освен това е очевидно, че времето за изхвърляне на непотребните вещества от организма е удължено при консумиращите малко фибри.
На теория това по-дълго ”транзитно време” би могло да означава, че някои вещества, които се намират в консервирани меса например и са канцерогенни, имат повече време за отрицателно въздействие.

Израелският гастроентеролог д-р Дъглас Плескоу нарича ”градски легенди” твърденията, че някои остатъци се задържат в чревния тракт до 7 години.
Всъщност, подчертава той, човешкият организъм притежава изключителни възможности за прочистване и гастроентерологичният тракт на повечето хора се прочиства за 3 дни.

Коментари