Публикация

Най-младият алкохолик във Варна е едва на 25 години

Най-младият алкохолик във Варна е едва на 25 години. Това съобщи д-р Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология към Военната болница в морския град.
Тенденцията все повече млади хора да злоупотребяват с алкохол видимо се засилва.


Най-младият алкохолно зависим във Варна е едва на 25 години. Това съобщи д-р Снежа Златева, завеждащ клиниката по токсикология към Военната болница в морския град.

Тенденцията все повече млади хора да злоупотребяват с алкохол видимо се засилва. По думите на д-р Златева, повечето младежи започват да употребяват спиртни напитки още на 12-13 години. Зависимостта се развива с години, но ако младите прекаляват с алкохола и консумират 200-300 грама седмично, то до 30-годишна възраст те вече ще са развили зависимост и върху огранизма им ще са настъпили сериозни увреждания..

Д-р Снежа Златева даде за пример 17-годишно момче, което след системна употреба на алкохол е развило тежки увреждания на черния дроб, довели до фатален край.

25% от приетите в токсикология с тежки алкохолни интоксикации са младежи под 18 г. Около 60% от тях са момчета, а 40% - момичета.
Един от фрапиращите случаи във варненската клиника е от вчера, когато там бе прието 13-годишно момиче с 2,2 промила алкохол в кръвта.

 

Коментари