Публикация

И общопрактикуващите лекари в Пловдив на протест през септември

„Внесли сме конкретни предложения до отговорните институции и ако отново не се стигне до диалог, през септември започваме ефективни протести” – съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев.
Протестите ще бъдат стъпаловидни...


"Внесли сме конкретни предложения до отговорните институции и ако отново не се стигне до диалог, през септември започваме ефетивни протести” – съобщи председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Александър Калайджиев.

Протестите ще бъдат стъпаловидни – през първата седмица работата ще бъде преустановена за два дни, втората - за три, и така нататък.
"Това ще създаде хаос в медицинското обслужване. Но за лекарите, болните, а и за доброто на системата като цяло няма друг изход” – категоричен е председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Основен акцент в исканията е бюджетът за доболничната помощ да бъде 320 милиона лева, а не 125 милиона, както е заложено.
Предлага се ежемесечното писане на рецепти на хронично болните да отпадне и да стане на три месеца.

„Трябва да се помисли и върху регулацията на направленията за изследвания или консултация със специалист. Ако продължаваме така, пациентите ще трябва да се разболяват само в началото на месеца, а не в края, когато талоните вече са свършили” - допълни д-р Калайджиев.

Сдружението настоява и за премахване изискването семейните лакари да бъдат на разположение по 24 часа в денонощието.

„Физически, а и психически е невъзможно един човек да бъде на пост с постоянно включен телефон 365 дни в годината. В момента много общопрактикуващи лекари са намерили решение на този проблем, като са сключили договор с неотложната помощ. Въпросът трябва да се реши генерално, така няма непрекъснато да си прехвърляме топката със спешната, неотложната и бързата помощ” - убеден е д-р Калайджиев.

Той уточни, че са формулирали и конкретни предложения за промени в нормативната база, която засяга диспансерните пациенти, бременните и децата.

„ Искаме право да назначаваме например преглед на мамограф и ехограф на жените, което е много важно за профилактиката на рака на гърдата” - каза д-р Калайджиев.
Според сегашните изисквания, личният лекар трябва да изпрати пациентката си при специалист и той да я насочи към изследването.

Коментари