Публикация

В Женева започва световен форум за борба с рака

Двадесетият световен антираков конгрес започва днес в Женева, Швейцария, съобщиха от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания у нас.
Форумът, който ще продължи до 31 август, е организиран от Международната организация за контрол на рака и ще събере на едно място 2500 онколози, изследователи и политици, ангажирани с проблема...


Двадесетият световен антираков конгрес започва днес в Женева, Швейцария, съобщиха от Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания у нас.

Форумът, който ще продължи до 31 август, е организиран от Международната организация за контрол на рака (UICC) и ще събере на едно място 2500 онколози, изследователи и политици, ангажирани с проблема.

По време на конгреса ще бъдат съобщени резултатите от проучване, проведено от UICC и Gallup в 29 страни, на обществената осведоменост за рисковите фактори, предпоставящи заболяването.

Ще се проведе и Световна среща на високо равнище, в която международни експерти и политици ще набележат целите, които трябва да бъдат постигнати в борбата с рака до 2020 г., както и основните стъпки за тяхното постигане.

Съпредседатели на срещата ще бъдат президентът на UICC д-р Франко Кавали и бившият ирландски президент и върховен комисар на ООН по правата на човека Мери Робинсън.

Участници от българска страна ще бъдат Българска асоциация по онкология, както и Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания („АПОЗ и приятели”). По време на конгреса ще бъдат представени резултатите от проучване, проведено сред лекари, на тема „Разбирането на специалистите за необходимостта от скрининг и възможностите за неговото прилагане в България”.

Конгресът ще бъде домакин и на първия филмов фестивал на ракова тематика. Селекцията на фестивала Reel Lives: Cancer Chronicles включва 33 филма от 16 държави, които ще се състезават за награди в четири категории (лични истории, документални ленти, образователни филми и промоции на социални услуги).

Коментари