Публикация

Започна ваксинирането на уличните кучета в столицата

Започна ваксинирането на уличните кучета в столицата, съобщиха от общината. Екипи на фирма "Екоравновесие" ще посещават всеки ден различни райони, за да ваксинират и обезпаразитяват бездомните кучета, както и тези, които се отглеждат на открито...


Започна ваксинирането на уличните кучета в столицата, съобщиха от общината. Екипи на фирма "Екоравновесие" ще посещават всеки ден различни райони, за да ваксинират и обезпаразитяват бездомните кучета, както и тези, които се отглеждат на открито.

Днес ще бъдат ваксинирани кучетата в кварталите "Владая" и "Марчаево", утре – в "Подуене", а в почивните дни – в "Манастирски ливади", "Павлово", "Илинден" и "Триадица".

Нова ваксинация на кучетата ще има през септември, октомври и ноември. По този начин ще се намали възможността за пренасяне на зарази по хората, коментираха от общината.

Както health.bg писа, страната ни е "шампион" с най-много заболели от кучешка тения (ехинококоза) в Европейския съюз.
През 2007 г. заболяваемостта е 6,24 на 100 хиляди души. В европейските страни е под 1 на 100 000 души. Болестта е коварна, защото има 5 години инкубационен период. А пътят на заразяването е лесен – чрез галане и пипане на необезпаразитени кучета, както и при механично пренасяне на яйцата на тенията от фекалиите на животните.

Коментари