Публикация

Д-р Л. Киров: Надявам се политиците да не гласуват срещу пациентите

"Ако на 8 септември УС на Националната здравноосигурителна каса не гласува параметрите, по които се споразумяхме по време на експертните преговори, ние сме готови да преминем от предупредителни към ефективни протестни действия" - това съобщи за health.bg председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.


Ако на 8 септември УС на Националната здравноосигурителна каса не гласува параметрите, по които се споразумяхме по време на експертните преговори, ние сме готови да преминем от предупредителни към ефективни протестни действия" - това съобщи за health.bg председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров. Той подчерта: "Надявам се политиците да не гласуват срещу пациентите."

По време на двудневните разговори на равнище експерти представителите на общопрактикуващите лекари и на здравната каса са постигнали съгласие по много важни теми.

Така например от НЗОК са се съгласили да се даде възможност на общопрактикуващите лекари свободно да назначават мамографии, за да се подобри профилактиката на рака на млечната жлеза. Същото се отнася и до изследването на микроалбумина, което ще съдейства и за по-достъпна и по-ефективна диагностика.

Касата и Националното сдружение на общопрактикуващите лекари на равнище експерти са се договори и профилактичните прегледи да бъдат унифицирани и всички пациенти да получават възможност за едни и същи кръвни изследвания. По този начин, подчерта д-р Киров, ще стане ясна и обективна картината за това какъв е здравният статус на нацията и какво е състоянието на рисковите фактори. След това в рамките на месец ще може да се формират целеви групи от пациенти и да се работи с тях.

„Ако се приемат решенията от нашите разговори, ще може да се постигне положителен ефект към подобряване на организацията и действително провеждане на разумна здравна реформа” – категоричен е д-р Любомир Киров.

Общопрактикуващите лекари подкрепят предложението на касата за увеличение на бюджета, но по думите на д-р Киров, „засега правителството било готово да отпусне смешната сума от 300 млн. лв”.

Коментари