Публикация

И МЗ предупреди пътуващите за Канада за опасността от листериоза

Министерството на здравеопазването предупреждава всички пътуващи до Канада, че в страната е регистрирана листериоза.
По данни на канадската Агенция болестта по здравеопазване болестта е причинена от бактерия, открита през миналата седмица в Торонто в месни продукти на компанията „Мейпъл лийф фуудс”.


Министерството на здравеопазването предупреждава всички пътуващи до Канада, че в страната е регистрирана листериоза. Информацията е подадена от българското Министерство на външните работи, съобщиха от пресцентъра на МЗ.

По данни на канадската Агенция по здравеопазване болестта е причинена от бактерия, открита през миналата седмица в Торонто в месни продукти на компанията „Мейпъл лийф фуудс”. Към момента са потвърдени 26 случая на заразени и 12 случая на починали граждани, открити в Онтарио, Саскачуан и Квебек.

Канадската Агенция за инспекция по храните съобщава, че има вероятност бактерията да бъде намерена и в храни на фирма „Метро Онтарио Инс”.

Листериозата е разпространена в целия свят. Източници на зараза са над 50 вида диви и домашни животни. Причинителят се отделя с млякото, урината, фекалиите, яйцата, околоплодните води при аборти на болните животни. Човек се заразява най-често при консумация на недобре термично обработени продукти от животински произход или при вдишване на прах, съдържащ причинителя.

Болестта настъпва остро с втрисане, висока температура, мускулни болки. Симптомите се появяват средно между 4 и 7 дни след консумация на заразена храна.

В България листериозата подлежи на задължително съобщаване, регистрация и отчет. От 2001 г. са регистрирани общо 36 случая, починали са 5 души.

Коментари