Публикация

11 варненчета вече чуват след поставяне на кохлеарен имплант

„Единадесет варненчета получиха шанс за нормален и качествен живот през изминалите 7 години благодарение на кохлеарната имплантология, която стъпи у нас през 1999 г., а в морската столица - през 2001 г.”
Това съобщи на лекарски симпозиум проф. Иван Ценев.


Единадесет варненчета получиха шанс за нормален и качествен живот през изминалите 7 години благодарение на кохлеарната имплантология, която стъпи у нас през 1999 г., а в морската столица - през 2001 г.”
Това съобщи на лекарски симпозиум проф. Иван Ценев. Той обясни, че имплантът може да се постави само до навършването на 1,5 год. на детето, тъй като едната част от апарата се поставя в черепа.

Първите симптоми родителите могат да разпознаят около 6-ия месец на бебето. Ако то има дефект на вътрешното или средното ухо, детето не реагира на майчиния глас и не гука. В случай на съмнение се прави изследване, чрез което се разбира каква част от звуците се възприемат.

„У нас има слухов проблем при 1 на 10 000 бебета. Но ако се диагностицира рано, детето има шанс да възстанови сетивото си 90%, като операцията и кохлеарният апарат се заплащат от здравноосигурителната каса. Тази година са направени 45 такива имплантации, а догодина се очаква те да бъдат 50” – допълни проф. Ценев.

Коментари