Публикация

Съсловни организации се срещнаха с партиите-членки на ЕНП

Възстановяване на договорното начало, залагане на стратегията за възстановяване на сестринството в управленската програма и интересите на пациента - около това се обединиха по време на разговорите представителите на партиите-членки на ЕНП и председателите на съсловните организации в здравеопазването.


Възстановяване на договорното начало, залагане на стратегията за възстановяване на сестринството в управленската програма и интересите на пациента - около това се обединиха по време на разговорите представителите на партиите-членки на ЕНП (ДСБ, ГЕРБ и СДС) и председателите на съсловните организации в здравеопазването (Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи).

„С измислени тези управляващите от БСП се опитват да отклонят вниманието на хората от подкопаването на договорното начало. Само че липсата на договорно начало подпомага непрозрачното разпределение на средствата. И обществото трябва да знае” – коментира след срещата пред health.bg председателят на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов.

„Изяснихме проблемите на здравеопазването и така стигнахме до допирни точки за решаването им. Всяка от партиите и съсловните организации имат механизми за решаването им. Тъй като ние отдавна сме обявили нашите действия, продължаваме последователно да ги изпълняваме” - каза д-р Кехайов.

Той подчерта, че срещите между съсловните организации и партиите от ЕНП ще продължат на експертно ниво.

Проф. Станка Маркова, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, обясни, че е била изготвена стратегия за спасяване на сестринството в България, която ще бъде приета на форум в Поморие на 26 и 27 септември.
„Ще подкрепим само партиите, които заложат тази стратегия в предизборната си кампания”, подчерта проф. Маркова. По думите й, всички правителства досега са водили политика на геноцид срещу медицинските сестри в България.

„Сега за пациентите не се полагат сестрински грижи, а се извършват определени манипулации. Това е така, защото липсват повече от половината медицински сестри” - подчерта проф. Станка Маркова.

Председателят на Българския фармацевтичен съюз магистър-фармацевт Мирослав Ненчев от своя страна коментира, че в центъра на дебатите стои пациентът и защитата на неговите интереси. „Фармацевтичният съюз ще продължи да работи за налагането на добрите практики” - допълни Ненчев.

Коментари