Публикация

Доц.Ханджиев: Наблюдава се бум в желанието за бързо отслабване

„През последните години се наблюдава бум в желанието за бързо отслабване, което, за съжаление, не се постига чрез трайно разумен хранителен режим, а чрез следването на различни диети. Част от тях спокойно могат да бъдат определени като несъстоятелни и дори опасни”. Това коментира пред health.bg доц. Светослав Ханджиев...


През последните години се наблюдава бум в желанието за бързо отслабване, което, за съжаление, не се постига чрез трайно разумен хранителен режим, а чрез следването на различни диети. Част от тях спокойно могат да бъдат определени като несъстоятелни и дори опасни”. Това коментира пред health.bg доц. Светослав Ханджиев, член на Европейската академия на науките по хранене и национален координатор на Общоевропейската програма за изследване на затлъстяването „Диогенес”.

„Наблюдаваме процес, който може да бъде сравнен с чалгата в областта на културата – едва ли не всеки, особено различни светски знаменитости, започват да измислят и популяризират свои диети", каза доц. Ханджиев.

По думите му е важно хората, които имат намерение да променят коренно хранителния си режим, да се консултират с лекар и да направят някои предварителни лабораторни изследвания. „Както наднорменото тегло, така и бързото отслабване често имат негативни последици”, подчерта той.

Традиционното хранене на българите допреди около век е било напълно в духа на изискванията за поддържане на добро здраве – с много плодове и зеленчуци, кисело мляко и млечни продукти, варива, пълнозърнест хляб, печени меса.
По-късно под влиянието на различни фактори масовото хранене в страната ни се променя, което е една от причините България да заема едно от първите места в печалната световна статистика по заболеваемост и смъртност от сърдечно-съдови заболявания. 


Коментари