Публикация

Недостиг на кръв изпитва Центърът по хематология в Пловдив

Въпреки че до момента в болниците в региона не са отлагани операции поради липса на кръв, положението е тревожно...


Дефицит на кръв и кръвни продукти изпитва Центърът по трансфузионна хематология в Пловдив. Запасите са на минимума и има спешна нужда от кръводарители. Въпреки че до момента в болниците в региона не са отлагани операции поради липса на кръв, положението е тревожно, предупреждават медиците.

„Запасите ни са на изчерпване, спасяваме ситуацията ден за ден с голямо напрежение.” – коментира директорът на центъра д-р Соня Джевизова.

Липсва кръв от всички кръвни групи, но най-голям е недостигът от А и 0 положителна.

Според д-р Джевизова, положението не се подобрява дори от факта, че близките на болните даряват кръв, защото тя първо трябва да се обработи и изследва, а в повечето случаи нуждата от кръвопреливане е спешна.

„И в Пловдив, както и в цялата страна, дефицитът на кръв и продукти е заради многобройните инциденти по пътищата.” – поясни тя.

През последните седмици в Пловдивско са се увеличили и битовите инциденти.
„Освен това, горещото време усложнява хроничните заболявания – язвите се обострят, покачва се кръвното налягане, увеличават се инсултите и инфарктите.” – допълни д-р Джевизова.

По думите й, всяка година през ваканционните дни кръводарителите намаляват, тъй като цели фирми в региона са в отпуск.

Центърът в Пловдив, които е вторият по големина в страната, приема кръводарители всеки ден, като дежурства се дават включително в съботните и неделните дни.


Коментари