Публикация

Варненските лекари отделят средства за компенсации при стачка

„Заплахите, че поне три четвърти от общопрактикуващите лекари във Варненско са готови да заключат кабинетите си и да протестират срещу разгрома на здравеопазването, все още са в сила...


„Заплахите, че поне три четвърти от общопрактикуващите лекари във Варненско са готови да заключат кабинетите си и да протестират срещу разгрома на здравеопазването, все още са в сила, независимо от започналите преговори на национално ниво”.

Това заяви председателят на Сдружението на семейните лекари във Варна д-р Светлин Митев.

Организацията на местните семейни лекари е отделила бюджет в размер на 3000 лева за компенсации на онези протестиращи, които по време на стачката бъдат глобени от НЗОК за неспазване на работния график.

Според сдружението, представителите на Националната здравноосигурителна каса възприемат част от обсъжданите нормативни промени, които ще облекчат работата на лекарите и ще подобрят обслужването на пациентите, но като цяло няма съществен напредък в преговорите.

„Трябва да се види каква част от бюджета за здравеопазване ще отидат за разплащания в касата.” – поясни д-р Митев.

„За съжаление и догодина няма да се вземат мерки срещу здравно неосигурените лица “ – допълни той.

Д-р Митев посочи, че идеята за отпадането на потребителската такса е лоша, тъй като такава такса се заплаща в повечето страни на ЕС.
„Най-малкото отпадането й ще доведе до свръхпотребление.“ – коментира председателят на Сдружението на семейните лекари във Варна.

При преговорите медиците са договорили облекчена процедура за издаването на рецепти за хронично болните. Постигнато е съгласие да отпадне ежемесечното изписване на лекарства за хронично болните и това да се прави на всеки три месеца.


Коментари