Публикация

БЛС: НЗОК изнася манипулативни данни за лекарски доходи

Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов е изпратил днес няколко писма до Националната здравноосигурителна каса и до Министерството на здравеопазването, съобщиха от съсловната организация...


Председателят на Управителния съвет на Българския лекарски съюз д-р Андрей Кехайов е изпратил днес няколко писма до Националната здравноосигурителна каса и до Министерството на здравеопазването, съобщиха от съсловната организация.

Заради информацията за договорени промени между здравната каса и общопрактикуващи лекари, която бе разпространена в медиите, д-р Кехайов е настоял в писмо до председателя на Управителния съвет на НЗОК официално да съобщи какви промени в параметрите са договорени и дали тези договорки са официално приети от УС на касата.

В друго писмо д-р Андрей Кехайов е поискал обяснение от директора на здравната каса д-р Румяна Тодорова за изнесените миналата седмица манипулативни данни за доходи на лекари. Според него, не би следвало касата да разполага с такива персонални данни.

В писмо до министъра на здравеопазването д-р Андрей Кехайов предлага, в качеството му на гарант за рамковия договор и с възможностите да въздейства върху държавната квота в Управителния съвет на касата, д-р Желев да покани страните по Националния рамков договор на преговори.
Писмото е във връзка с това, че през юли, представителите на НЗОК отказаха да преговарят, като трикратно не се явиха на преговори по покана на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз, с което застрашават рамковото договаряне, уточниха от лекарския съюз.

На същото заседание се предлага да бъде обсъдено и предложеното от министъра актуализиране на цените на всички медицински дейности, заплащани от НЗОК.


Коментари