Публикация

Д-р С. Щилионова: Акнето се влошава в края на лятото, избягвайте самолечението

При кожни проблеми като акне обикновено е нарушен хормоналният баланс, затова терапията трябва да включва възстановяване на баланса, а не само лечебни средства за външно приложение...


При кожни проблеми като акне обикновено е нарушен хормоналният баланс, затова лечението трябва да включва възстановяване на баланса, а не само терапевтични средства за външно приложение,
При правилно лечение в по-леките случаи борбата с акнето отнема около две седмици, а при по тежките – от 3-4 месеца до година.

Това заяви д-р Сияна Щилионова, дерматолог в ДКЦ IV във Варна.
По думите й, в никакъв случай не бива да се употребяват препарати, без препоръката на специалист.

Най-много пациенти посещават дерматологичните кабинети в края на лятото, тъй като именно тогава съществуващото акне се задълбочава заради излагането на слънце или продължителната употреба на слънцезащитни кремове, които нарушават баланса на Ph на кожата.

„В никакъв случай не посягайте към мазилата в дрогерията по съвет на съседката или към терапиите на козметиците в центровете. Защото много често, когато става въпрос за акне, отлагането на прегледа при дерматолог води до сериозни поражения.
Тук не става въпрос да се подценява която и да е козметична марка или уменията на козметиците. А по-скоро за това, че акнето е заболяване и често води началото си от нарушен хормонален баланс, който трябва да се овладее.” – коментира д-р Щилионова.

По думите й, от акне страдат между 85 и 100 процента от хората в някакъв период от живота си. Най-често се среща в тинейджърската възраст, като проблемът е по-изразен при момчетата.


Коментари