Публикация

Евгения Адърска: Необходим е национален антираков план

Необходимо е да се изработи национален план за борба с рака, необходимостта от провеждането на антиракови програми беше основен акцент на Двадесетия антираков конгрес, който се проведе в Женева от 27 до 31 август...


<<[1><<Необходимо е да се изработи национален план за борба с рака, необходимостта от провеждането на антиракови програми беше основен акцент на Двадесетия антираков конгрес, който се проведе в Женева от 27 до 31 август.

Това заяви пред health.bg Евгения Адърска, председател на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания, която беше част от българската делегация на форума.

„Голяма част от срещите имаха дискусионен характер, което е много полезно и дава възможност на човек да получи информация от различни краища на света, за това кой как се справя с този проблем. Разговорите бяха насочени към превенцията на заболяването. Ясно е, че ракът е заболяване, което изисква огромен ресурс – за наблюдението и за лечението” – допълни Евгения Адърска.

По думите й, един от основните рискови фактори, обуславящи раковите заболявания, е качеството на храната, която приемаме. Препоръчително е поне 70 на сто от храната да бъде жива, т.е. плодове и зеленчуци, а термичната обработка да се сведе до минимум, тъй като унищожава естествените съставки.

„Ние имаме да извървим дълъг път, докато дойде моментът, в който да си отдъхнем, че сме се справили с този проблем. У нас тепърва трябва да се изработи национален антираков план, тепърва трябва да се направят скринингови програми. Но добрата новина е, че парламентът прие декларация, която изисква от отговорните за здравето на населението институции да представят национална антиракова програма. Вече има някакви цели и обозрими срокове, в които те да бъдат извършени” – коментира Адърска.

Според нея, обезпокояващ е фактът, че в България е голям делът на късно откритите случаи, което намалява шанса за по-ефективно лечение и по-добър изход.

„Другото, което ме смущава, е рязкото падане на възрастовата граница. Преди десетина години лекарите казваха, че няма случай на злокачествено заболяване при жени под 23 години. Тази година аз имам случаи на рак на гърдата при 21-22-годишни жени. Което означава, че се изисква непрекъснато следене, непрекъснато адекватна реакция, за да не похабяваме млади хора” – допълни председателката на Асоциацията на пациентите с онкологични заболявания.

„Очевидно е, че е необходимо да се изгради система на профилактика и ежедневно да се работи за повишаването на нивото на зравната култура на хората. Не бива да има наивно отношение към тези проблеми. Само по този начин ще избегнем тежката ситуацията, за която предупреждава Световната здравна асоциация, а именно, че до 2020 г. ще има висок скок на тези заболявания предвид времето, в което живеем – лошата екологична обстановка, стреса.” – категорична е Евгения Адърска.

Следващият конгрес ще се проведе в Австралия и ще бъде посветен на борбата с рака на кожата.


Татяна Вълкова

Коментари