Публикация

Министър Желев: Стартът на новия здравноосигурителен модел ще е през 2010 г.

Ще се запази основният принцип на солидарността на участниците в здравноосигурителната система..


Реалният старт на новия здравен модел ще бъде през 2010 г.

Това заяви министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев в предаването „Говорим за здраве” по телевизия „Европа”.

"Последните разговори и предложения са законодателството, което урежда демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса, да бъде прието през тази година, през 2009 г. частните фондове ще набират клиенти и ще осигуряват необходимите ресурси, а реалният старт на модела ще е през 2010 г." – коментира министър Желев.

По думите му, в новия модел ще се запази основният принцип на солидарността и равноправието на всички участници в здравноосигурителната система.

„През 2009 г. 8-те процента здравни осигуровки ще влязат като средства изцяло в НЗОК, а след 2010 г. ще бъдат разпределени съобразно избора на гражданите. Това е най-справедливият модел за навлизането на нови субекти в сферата на здравното осигуряване. Човек ще може да избира и да носи личната си отговорност за своя избор." – поясни здравният министър.

Според него, до края на мандата на правителството няма да има реално приватизирани цели болници.

„Причините са няколко. Може би основната е опасението на местните власти, които са принципали на болниците, че ще има негативна реакция от страна на населението. Но очаквам да има приватизирани обособени части – дворни места, постройки извън основните болнични сгради.” – прогнозира д-р Евгений Желев.

Коментари